• Vår hjärna och sjukdomar i nervsystemet

Relativt vanliga besvär så som huvudvärk och sömnsvårigheter, men även mer ovanliga sjukdomar som stroke, ALS och myastenia gravis, hör alla till den grupp som brukar kallas neurologiska sjukdomar. Symtom på sjukdomar i nervsystemet och hjärnan kan visa sig på många olika sätt. Genom forskning kan förebyggande åtgärder och nya behandlingar tas fram. Vi på The Bloc Nordic arbetar med kunder som tillhandahåller medicintekniska behandlingar och läkemedel för en rad olika sjukdomar som utgår från hjärna och nervsystem. Då det är ett område som ligger oss varmt om hjärtat, och en grupp sjukdomar som förtjänar att uppmärksammas, har vår copywriter Helena valt att belysa ämnet.

En hel del av de många olika sjukdomar som drabbar nervsystemet ingår i det som sammanfattande kallas neurologiska sjukdomar. Sjukdomar i nervsystemet och hjärnan kan ge många olika slags besvär och symtom med väldigt olika sjukdomsbild. Några av de vanligaste och mest kända sjukdomarna, som drabbar relativt många människor, är olika former av psykisk ohälsa, sömnsvårigheter, demens, Alzheimer, huvudvärk och migrän, epileptiska anfall och stroke. Glioblastom och andra tumörer i hjärnan, samt en del sällsynta tillstånd hos barn betraktas också som neurologiska sjukdomar. Några sjukdomar i denna grupp är neurodegenerativa sjukdomar som bryter ned nervcellerna, som vid multipel skleros (MS), amyotrofisk lateralskleros (ALS) och Parkinsons sjukdom. Det finns även neuroinflammatoriska sjukdomar som orsakas av en inflammation i nervvävnaden, så som Guillain-Barré syndrom, kronisk inflammatorisk demyeliniserande polyneuropati (CIDP), multifokal motorisk neuropati (MMN) och myastenia gravis (MG).

Nervsystemets funktioner

Nervsystemet består av hjärnan, ryggmärgen och de perifera nerver utanför hjärnan och ryggmärgen som kontrollerar alla kroppens rörelser. Hjärnan är kroppens centrala del som styr dina tankar, minne, tal och rörelser. Den styr också över resten av kroppen, dess organ och muskler, genom att skicka elektriska signaler via ryggmärgen och nerverna, eller via olika signalsubstanser. All information från dina sinnen skickas tillbaka till hjärnan via nerverna där dina intryck sedan behandlas. Skador på hjärna eller ryggmärg och neurologiska sjukdomar kan ge många olika symtom med påverkan på bland annat kroppens rörlighet, inlärningsförmågan och minnet liksom känslor och humör, samt att det kan ge problem med andningen, att svälja och prata. Dessa sjukdomar ger därför ofta problem med de funktioner i kroppen som du behöver för ditt dagliga liv och för att fungera i vardagen.

 

Metoder för diagnos

Inom medicin är neurologi det område där man behandlar och diagnostiserar tillstånd och sjukdomar i nervsystemet. Vid neurologiska undersökningar av hjärna, ryggmärg och nerver kan många olika metoder användas. Den enskilda patientens sjukdomshistoria, anamnes, är viktig för val av undersökningar för att sedan kunna ställa rätt diagnos. Ofta utförs en grundläggande neurologisk undersökning för att bestämma vart i nervsystemet problemet finns. Patientens mentala status, syn, muskelstyrka, känsel, koordination och reflexer testas. Ytterligare undersökningar utförs sedan för att fastställa diagnos så att rätt behandling kan ges. Olika hjärnavbildningsmetoder så som datortomografi, magnetkamera och ultraljud eller fysiologiska undersökningar med till exempel EEG (elektroencefalografi) kan användas för att bekräfta diagnos. För en del ärftliga neuromuskulära sjukdomar utförs också genetiska test för klassificering av sjukdomen. Behandling av neurologiska tillstånd och sjukdomar utgår från de problem som patienten har och från den diagnos som ställts efter undersökningarna. Sjukgymnastik, medicinering med olika läkemedel eller kirurgi kan vara aktuella behandlingsalternativ.

 

Neurovetenskaplig forskning

I Sverige pågår omfattande grundforskning och klinisk forskning inom neurovetenskap för att ge svar på flera intressanta frågeställningar. Man undersöker hur nervsystemet är uppbyggt, dess funktioner och hur det utvecklas. Man undersöker också hur och var problem uppstår, olika funktionsnedsättningar och sjukdomstillstånd, samt hur dessa kan förebyggas och behandlas. Teknikutvecklingen inom flera olika områden har möjliggjort att mer ingående studier av nervsystemets minsta beståndsdelar nu är möjligt. Molekylärbiologiska tekniker som möjliggör ingående analyser av de minsta beståndsdelarna inne i cellerna, används för genetiska analyser av arvsmassan och för att analysera proteiner och signalmolekyler. Nya förbättrade metoder finns tillgängliga för bildanalys, fysiologiska undersökningar, radiologi och kirurgi, samt datorsimuleringar och beräkningar som kan utföras på stora mängder insamlade data. Grundforskningen ger ökad kunskap om de grundläggande mekanismerna och regleringen av nervsystemet, hur det utvecklas och dess alla olika funktioner, vilket kan leda till nya innovativa läkemedelsbehandlingar. Klinisk forskning inom området leder till direkta förbättringar inom sjukvården, säkrare diagnos och bättre anpassade behandlingar för patienter med neurologiska sjukdomar och skador i ryggmärgen eller hjärnan. Detta leder i sin tur till förbättrad livskvalitet för alla de människor som drabbas av någon av dessa sjukdomar och tillstånd.

Nyttan av forskning

I Sverige stöttas neurovetenskaplig forskning vid svenska universitet med anslag från många olika håll. Hjärnfonden bidrar också till forskningsprojekt där hjärnan eller nervsystemet studeras. Forskningen inom neurovetenskap har breddats över tid och inkluderar nu flera närliggande forskningsområden. Flera läkemedelsföretag är involverade i forskningsprojekt för att ta fram nya, mer specifika, läkemedel inom området. Framsteg inom den pågående forskningen leder till fler möjliga behandlingsalternativ och att fler olika neurologiska sjukdomar, där det idag inte finns läkemedel tillgängliga, också kan förebyggas, lindras och behandlas. Forskning från Karolinska Institutet har nyligen visat att olika genvarianter kan ge olika svårighetsgrad av MS och att ett vanligt virus kan driva på utvecklingen av sjukdomen. Ett annat forskningsprojekt visade att det finns en koppling mellan vissa tarmsjukdomar och hjärnan, vilket kan vara av betydelse för utveckling av Parkinsons sjukdom. Vid Umeå universitet har forskning visat att en viss typ av muskelfibrer i ögat kan stå emot ALS, vilket kan vara en nyckel för framtida utveckling av bromsmedicin. Sammanfattningsvis kan man säga att det pågår mycket spännande forskning på området som sannolikt kommer leda till nya och förbättrade behandlingsmöjligheter. Under tiden fortsätter vi på The Bloc Nordic vårt arbete med att kommunicera kring befintliga behandlingar och neurologiska sjukdomstillstånd till patienter, sjukvårdspersonal och allmänheten.

Helena Enroth
PhD, medicinsk copywriter, Bloc Nordic

 

 

23.10.25

AI-genererade texter

Utvecklingen av AI, artificiell intelligens, går i rasande fart. Hur kommer chattrobotar, så som ChatGPT, påverka framtidens medicinska textproduktion och byråarbete? Här kan du läsa om vad vi tror!

23.09.05

Film och rörliga bilder

Film, rörliga bilder, visualiseringar och animeringar når oss med olika slags information varje dag. Men hur gör man för att en film ska bli bra och nå ut?

23.06.27

Precisionsmedicin

Precision innebär att man genomför något med stor noggrannhet. Precisionsmedicin är ett nytt spännande område inom medicin som baseras på noggranna analyser av stora mängder biologiska data från en person.

Kvinna i rörelse förbi vägg med QR-koder-
23.05.16

Rutkoden

Rutkodens ökade popularitet och användningsområden är kanske ingenting man brukar gå runt och fundera på men vi på The Bloc tycker att den tvådimensionella koden faktiskt förtjänar lite uppmärksamhet. 

23.04.22

Digitala utbildningar

Planerar ni för ett webbinarium? Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa er fixa det perfekta digitala mötet!

23.04.28

Annotera… mera

Jobbar du inom läkemedelsindustrin är sannolikheten stor att du kommit i kontakt med begreppet annoteringar, dvs. processen där claims i kommunikationen kopplas till rätt referenser. Låt oss hjälpa er hela vägen genom att också annotera färdigt material i Veeva Vault PromoMats.

23.04.18

New kids on the bloc

Vi växer och det görs genom noggrann och strategisk rekrytering. I Pharma Industry kan ni läsa om våra senaste tillskott på byrån och vad vi anser vara nyckeln till framgång när vi rekryterar nya medarbetare.

Hans
23.03.29

Our story

Man kan säga att startskottet för byrån avfyrade innan dess att vi fanns på riktigt. I oktober 1999 publicerades nämligen vår första byråannons i tidningen Pharma Industry ...