• Precisionsmedicin
    – vad är det?

Precision innebär att man genomför något med stor noggrannhet. Precisionsmedicin är ett nytt spännande område inom medicin som baseras på noggranna analyser av stora mängder biologiska data från en person. Genetiska analyser av arvsmassan, och efterföljande bioinformatiska dataanalyser, kan ge ledtrådar om många olika sjukdomar. Framstegen inom området bygger på en snabb teknisk utveckling av analysinstrument och mjukvara, samt intensiv medicinsk forskning baserat på dessa nya tekniker.

Baserat på genetiska analyser

Den nya molekylärgenetiska diagnostiken bygger på att identifiera genetiska förändringar, mutationer, i en enskild individs arvsmassa. De genetiska analyserna kan utföras på flera olika nivåer; enskilda utvalda gener, begränsade eller bredare genpaneler, delar eller hela arvsmassan från en individ kan analyseras. Idag används precisionsmedicin för diagnostik av olika slags cancer (blodcancer, solida tumörer, barncancer), sällsynta och ärftliga genetiska sjukdomar, farmakogenomik och infektionssjukdomar.

Forskning pågår inom många olika områden, där framstegen är direkt användbara för diagnos och träffsäker behandling av enskilda individer. Framöver kommer dessa metoder även ha betydelse för diagnostik och ökad förståelse av våra vanligaste folksjukdomar, så som allergi, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, reumatiska- och psykiatriska sjukdomar. Alla dessa orsakas av en kombination av förändringar i flera olika gener beroende på arv (genetisk uppsättning), faktorer i miljö och livsstil. Precisionsmedicin kan hjälpa till att ge svar på den bakomliggande orsaken till dessa sjukdomar, vilket ökar träffsäkerheten i diagnostiken så att rätt behandling kan ges till rätt individ, vid rätt tidpunkt.

Nuvarande användningsområden

Inom cancerdiagnostiken kan precisionsmedicin användas för att hitta de genetiska förändringar som finns i olika slags tumörer eller blodbildande celler. Informationen kan sedan användas för att välja rätt behandling och för att gruppera patienter utifrån arv, risk och prognos. Gentestning utförs idag för lungcancer, hudcancer och tjocktarmscancer, men kan komma att utökas för fler cancerformer, då större genpaneler som inkluderar fler cancergener kan identifieras med den nya tekniken. Metoden används idag för diagnostik inom hematologi för bland annat olika leukemier, lymfom och myelom, där man oftast använder flera olika genpaneler för att identifiera de specifika gener som ger sjukdom. Precisionsmedicin innebär att fler precisionsläkemedel kan användas för enskilda individer.

Gener i vår arvsmassa avgör också effekten av vissa läkemedel och hur de bryts ned i kroppen. Information om en patients farmakogener kan användas innan en behandling påbörjas för att undvika felbehandling och allvarliga biverkningar. Farmakogenomik innebär därmed att rätt läkemedel, i rätt dos, används till rätt patient, som då svarar bra på behandlingen vilket ger ett minskat individuellt lidande och högre överlevnad.

De diagnostiska metoderna inom precisionsmedicin kan också användas för att med hög upplösning identifiera och kartlägga sjukdomsframkallande mikroorganismer (bakterier, virus och svampar) vid vissa infektionssjukdomar. Det går då att identifiera bakteriers resistensmekanismer och även följa hur de sprids i sjukhusmiljön och i samhället.

En framtid med precisionsmedicin

Precisionsdiagnostik har en hög träffsäkerhet vilket kan bidra till ökad livskvalitet för varje unik patient. Precisionsmedicin ger också förutsättningar för en mer hållbar och jämställd vård och jämlik hälsa, med färre vårdskador och positiva hälsoekonomiska effekter som följd.

Precisionsmedicin ingår i den nationella ”Life Science”-strategin för Sverige. Den samordnas idag mellan akademiska institutioner, universitetssjukhusen, andra organisationer och näringsliv. Besök hemsidan för Genomic Medicine Sweden (GMS) för att läsa mer om införandet av precisionsmedicin i Sverige och vad som pågår inom området just nu.

-> genomicmedicine.se

 

Helena Enroth
PhD, medicinsk copywriter, Bloc Nordic

 

23.10.25

AI-genererade texter

Utvecklingen av AI, artificiell intelligens, går i rasande fart. Hur kommer chattrobotar, så som ChatGPT, påverka framtidens medicinska textproduktion och byråarbete? Här kan du läsa om vad vi tror!

23.09.05

Film och rörliga bilder

Film, rörliga bilder, visualiseringar och animeringar når oss med olika slags information varje dag. Men hur gör man för att en film ska bli bra och nå ut?

Kvinna i rörelse förbi vägg med QR-koder-
23.05.16

Rutkoden

Rutkodens ökade popularitet och användningsområden är kanske ingenting man brukar gå runt och fundera på men vi på The Bloc tycker att den tvådimensionella koden faktiskt förtjänar lite uppmärksamhet. 

23.04.22

Digitala utbildningar

Planerar ni för ett webbinarium? Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa er fixa det perfekta digitala mötet!

23.04.28

Annotera… mera

Jobbar du inom läkemedelsindustrin är sannolikheten stor att du kommit i kontakt med begreppet annoteringar, dvs. processen där claims i kommunikationen kopplas till rätt referenser. Låt oss hjälpa er hela vägen genom att också annotera färdigt material i Veeva Vault PromoMats.

23.04.18

New kids on the bloc

Vi växer och det görs genom noggrann och strategisk rekrytering. I Pharma Industry kan ni läsa om våra senaste tillskott på byrån och vad vi anser vara nyckeln till framgång när vi rekryterar nya medarbetare.

Hans
23.03.29

Our story

Man kan säga att startskottet för byrån avfyrade innan dess att vi fanns på riktigt. I oktober 1999 publicerades nämligen vår första byråannons i tidningen Pharma Industry ...