• Rutkoden
    – en praktisk ”late bloomer”

Rutkodens ökade popularitet och användningsområden är kanske ingenting man brukar gå runt och fundera på men vi på The Bloc tycker att den tvådimensionella koden faktiskt förtjänar lite uppmärksamhet. Här kan du läsa mer om rutkoden som, trots det ljumna mottagandet, till slut fick revansch och slog igenom stort.

Det var runt frukostbordet på kontoret som vi började prata om QR-koder, som är en av de vanligaste varianterna av rutkod, och den variant vi på byrån framför allt använder oss av. Vi konstaterade att koderna idag används flitigt i vitt skilda sammanhang i samhället, och allt som oftast i det kommunikationsmaterial vi skapar åt våra kunder. Andra väletablerade varianter av rutkod är Aztec, som används flitigt inom kollektivtrafiken, och GS1 Datamatrix som är vanlig inom hälso- och sjukvårdssektorn.

 

QR:koden – var inte alltid lika populär

Helt klart är att QR-koderna, som började dyka upp i Sverige runt 2011, väckte känslor. Är dom inte fula? Väldigt funktionella! Känns mossiga. Smidiga att använda! Ja, åsikterna runt bordet gick isär, men det kanske inte var funktion eller estetik som engagerade mest ändå, utan det faktum att det tog så lång tid för rutan att slå igenom. Hur kom det sig egentligen att QR-koden gått från ett svalt mottagande, sparsamt använd och sedd som tämligen överflödig år 2013, till att bli ett självklart och uppskattat inslag som fyller sin funktion i både det vardagliga livet – och de flesta kampanjer, år 2023?

Så hann världen i kapp QR-koden

Det finns såklart många olika svar på den frågan. Att myndigheter började använda sig av QR-koder i sin kommunikation till allmänheten under pandemin kan säkerligen vara en av förklaringarna. Den främsta anledningen till den explosionsartade popularitet vi nu ser, bör nog ändå tillskrivas de tekniska framsteg som gjorts åren innan pandemin bröt ut. För även om QR-koderna sedan lanseringen i mitten av 90-talet kunnat laddas med information som varit till nytta för användare, så var de länge alltför krångliga att använda för att bli någon succé. Så länge det krävdes en separat app för att skanna koder, var tröskeln helt enkelt för hög. Det förändrades år 2017 i och med lanseringen av iOS 11. Med det nya operativsystemet kunde iPhones egen kamera skanna QR-koder och med det försvann behovet av en separat app – världen hade äntligen hunnit i kapp den optiska rutan! Visserligen skulle det dröja ytterligare ett par år innan vi i Sverige till fullo tog till sig tekniken, men idag är det svårt att tänka sig en vardag utan den.

En sömlös koppling mellan
tryckt och digitalt material

För oss som jobbar med marknadsföring i läkemedelsbranschen är QR-koden ett väldigt praktiskt verktyg som vi använder för att engagera den aktuella målgruppen och skapa en sömlös koppling mellan tryckt och digitalt material. Genom att använda koder i våra kampanjer erbjuder vi enkel åtkomst till mer ingående produktinformation, till utbildningsfilmer, anmälningar till webbinarier, disease awareness eller som nu – för att driva trafik till vår nya hemsida där vi belyser intressanta ämnen!

5 fakta om QR-koden:

1.

Uppfanns i Japan på 90-talet av företaget Denso Wave. Den skapades ursprungligen för att spåra fordonsdelar i produktionen, men har sedan dess utvecklats till att ha en mängd olika användningsområden.

2.

”QR” i ordet QR-kod, står för ”Quick Response” (snabbt svar). Informationen som har lagrats i koden kan lätt och snabbt läsas av med en mobil enhet.

3.

En enda QR-kod kan lagra mycket mer information än en vanlig streckkod som vanligtvis bara lagrar en kort sträng med siffror eller bokstäver. QR-koder kan lagra allt från webbadresser, kontaktuppgifter, betalningsinformation och meddelanden som kan innehålla upp till 4000 tecken.

4.

Kan anpassas och designas på olika sätt för att matcha varumärken eller vara mer estetiskt tilltalande. Det är möjligt att ändra färg, infoga logotyper eller lägga till visuella element i koden utan att förlora dess funktionalitet. Detta gör rutkoder användbara och attraktiva inom marknadsföring och kommunikation.

5.

En av de största QR-koderna någonsin skapades på en åker i Kina år 2019. Koden var gjord av cirka 130 000 träd och kunde skannas från luften med hjälp av en drönare. Koden var en del av en marknadsföringskampanj för en lokal turistattraktion.

Vill du veta mer om hur, när och var QR-koder kan implementeras i ditt kommunikationsmaterial för att optimera dina kampanjer? Kontakta oss!

 

 

Josephine Fredh
Medicinsk copywriter/ Kommunikationsstrateg, Bloc Nordic

 

23.10.25

AI-genererade texter

Utvecklingen av AI, artificiell intelligens, går i rasande fart. Hur kommer chattrobotar, så som ChatGPT, påverka framtidens medicinska textproduktion och byråarbete? Här kan du läsa om vad vi tror!

23.09.05

Film och rörliga bilder

Film, rörliga bilder, visualiseringar och animeringar når oss med olika slags information varje dag. Men hur gör man för att en film ska bli bra och nå ut?

23.06.27

Precisionsmedicin

Precision innebär att man genomför något med stor noggrannhet. Precisionsmedicin är ett nytt spännande område inom medicin som baseras på noggranna analyser av stora mängder biologiska data från en person.

23.04.22

Digitala utbildningar

Planerar ni för ett webbinarium? Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa er fixa det perfekta digitala mötet!

Hans
23.03.29

Our story

Man kan säga att startskottet för byrån avfyrade innan dess att vi fanns på riktigt. I oktober 1999 publicerades nämligen vår första byråannons i tidningen Pharma Industry ...

23.04.18

New kids on the bloc

Vi växer och det görs genom noggrann och strategisk rekrytering. I Pharma Industry kan ni läsa om våra senaste tillskott på byrån och vad vi anser vara nyckeln till framgång när vi rekryterar nya medarbetare.

23.04.28

Annotera… mera

Jobbar du inom läkemedelsindustrin är sannolikheten stor att du kommit i kontakt med begreppet annoteringar, dvs. processen där claims i kommunikationen kopplas till rätt referenser. Låt oss hjälpa er hela vägen genom att också annotera färdigt material i Veeva Vault PromoMats.