• Efterlängtat vaccin är nu godkänt

Utöver vaccin för influensa och Covid-19 finns nu också de första godkända vaccinerna för RS-virus (RSV, Respiratorisk syncytialvirus) i Sverige, som kommer att kunna ges redan under denna vintersäsong. Flera vaccin är sedan tidigare i år godkända av både FDA i USA och av EMA i Europa. Vacciner för RSV har fått ett snabbspår för godkännande i EU baserat på att det är av stort folkhälsointresse att få det godkänt. Många sjukhusinläggningar och dödsfall hos äldre > 65 år i Europa orsakas av RS-virus; EMA uppskattar siffrorna till 250 000 respektive 17 000 fall/år. Vaccin kan förhindra en del av de allvarliga luftvägsinfektioner och sjukhusinläggningar som drabbar både spädbarn och äldre.

Infektioner hos äldre

Epidemier av RS-virus förekommer under vinterhalvåret. RS-virus är mycket smittsamt och orsakar oftast förkylningssymtom med milda besvär från luftvägarna med feber och hosta, men viruset kan också orsaka allvarlig sjukdom så som svårare luftvägsinfektioner, lunginflammation, besvärlig hosta och bronkit. Sjukhusinläggningar på grund av RS-virus är relativt vanligt hos äldre som har andra underliggande sjukdomar, försvagat immunförsvar, diabetes, KOL eller hjärtsvikt. Äldre personer (> 60 år) kan nu vaccineras och skyddas därmed mot infektion på samma sätt som för vaccination mot andra virus så som influensa och Covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu vaccination av personer inom vissa riskgrupper och till alla personer över 75 år.

Nyfödda barn skyddas

Spädbarn kan bli allvarligt sjuka av RS-virus då de kan få en akut infektion i nedre luftvägarna, med allvarliga andningsbesvär och lunginflammation. Enligt Folkhälsomyndigheten behöver 1–2 % av de sjuka spädbarnen sjukhusvård. Nyfödda barn kommer skyddas av vaccinet genom att vaccinationen ges till deras mödrar under den senare delen av graviditeten. Antikroppar från mamman överförs då till fostret via moderkakan och skyddar bebisen upp till 6 månaders ålder.

Vaccin förhindrar infektion

Vaccin för RS-virus innehåller ett protein som viruset behöver för att infektera kroppen. Immunförsvaret reagerar på vaccinet genom att producera antikroppar och specifika celler som kan känna igen och förhindra RS-virusinfektion. De vaccin som nu är godkända beräknas ge ett minst 80 %-igt skydd mot nedre luftvägsinfektion hos äldre under minst ett halvår efter vaccination. För spädbarn avtar skyddet gradvis, men det finns en skyddseffekt under det första halvåret. Utöver de vaccin som nu godkänts av EMA finns också flera andra vacciner mot RS-virus under utveckling, av flera olika läkemedelsbolag.

Kroppens egna immunförsvar får ett förstärkt skydd mot sjukdom vid vaccination. Vaccin mot virusinfektioner som mässling och röda hund ingår i barnvaccinationsprogrammet, men även vaccin för till exempel hepatit, TBE, HPV, HIV och bältros finns tillgängliga redan idag. Flera nya vacciner och även nya läkemedel för behandling av virussjukdomar är under utveckling, vilket kommer göra skillnad för många människor framöver. Vi på Bloc följer den spännande utvecklingen inom området och ser fram emot att arbeta mer med medicinsk kommunikation om vaccin och nya framtida behandlingar.

 

Helena Enroth
PhD, medicinsk copywriter, Bloc Nordic

 

23.10.25

AI-genererade texter

Utvecklingen av AI, artificiell intelligens, går i rasande fart. Hur kommer chattrobotar, så som ChatGPT, påverka framtidens medicinska textproduktion och byråarbete? Här kan du läsa om vad vi tror!

23.09.05

Film och rörliga bilder

Film, rörliga bilder, visualiseringar och animeringar når oss med olika slags information varje dag. Men hur gör man för att en film ska bli bra och nå ut?

23.06.27

Precisionsmedicin

Precision innebär att man genomför något med stor noggrannhet. Precisionsmedicin är ett nytt spännande område inom medicin som baseras på noggranna analyser av stora mängder biologiska data från en person.

Kvinna i rörelse förbi vägg med QR-koder-
23.05.16

Rutkoden

Rutkodens ökade popularitet och användningsområden är kanske ingenting man brukar gå runt och fundera på men vi på The Bloc tycker att den tvådimensionella koden faktiskt förtjänar lite uppmärksamhet. 

23.04.22

Digitala utbildningar

Planerar ni för ett webbinarium? Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa er fixa det perfekta digitala mötet!

23.04.28

Annotera… mera

Jobbar du inom läkemedelsindustrin är sannolikheten stor att du kommit i kontakt med begreppet annoteringar, dvs. processen där claims i kommunikationen kopplas till rätt referenser. Låt oss hjälpa er hela vägen genom att också annotera färdigt material i Veeva Vault PromoMats.

23.04.18

New kids on the bloc

Vi växer och det görs genom noggrann och strategisk rekrytering. I Pharma Industry kan ni läsa om våra senaste tillskott på byrån och vad vi anser vara nyckeln till framgång när vi rekryterar nya medarbetare.

Hans
23.03.29

Our story

Man kan säga att startskottet för byrån avfyrade innan dess att vi fanns på riktigt. I oktober 1999 publicerades nämligen vår första byråannons i tidningen Pharma Industry ...